Wat kost een scheiding?
17 februari 2023 
3 min. leestijd

Wat kost een scheiding?

Scheiden kost geld, maar hoeveel? Dat hangt van allerlei factoren af. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om je scheiding te regelen. Welke manier bij jullie past, hangt af van de situatie. Kunnen jullie nog prima samen afspraken maken of vliegen jullie elkaar binnen de kortste keren in de haren? Wanneer jullie op elk punt van mening verschillen zal er meer tijd nodig zijn om jullie scheiding te regelen. De kosten kunnen hierdoor oplopen.

‘Wat kost scheiden’ is daarom geen vraag die eenvoudig te beantwoorden is. Je kunt al voor een paar honderd euro online scheiden. Of tienduizend euro kwijt zijn, door maandenlang via jullie advocaten elk meningsverschil uit te vechten.

Omdat de kosten voor een scheiding zo uiteen kunnen lopen, gaan we in deze blog uit van de vraag ‘Wat kost een scheiding gemiddeld’.

Scheiding kosten

Wanneer jullie nog redelijk goed met elkaar overweg kunnen, is het aantrekkelijk om zo snel en goedkoop mogelijk te scheiden. Even via internet alles regelen en klaar. Je bent dan in grote lijnen de volgende kosten kwijt:

  • Kosten voor de advocaat die jullie stukken indient bij de rechtbank.
  • De kosten die de rechtbank rekent voor het verwerken van het verzoekschrift, dit worden griffierechten genoemd.
  • De kosten van het internetplatform waar je gebruik van maakt.

Dit klinkt misschien als een makkelijke en snelle oplossing. Toch kan goedkoop hier duurkoop worden. Je kunt nu misschien nog wel aardig met elkaar overweg. Maar dat geeft geen garantie voor de toekomst. Bij een scheiding is het belangrijk dat je alles goed regelt en afspraken vastlegt. Niet alleen voor nu, maar vooral voor in de toekomst.

Komen er later problemen door verkeerde beslissingen of niet vastgelegde afspraken, dan moet er alsnog een mediator of advocaat aan te pas komen. Met alle kosten die daarbij komen kijken.

Kosten advocaat scheiding

Een advocaat dient jullie verzoek voor de scheiding in bij de rechtbank. De tarieven hiervoor verschillen, omdat advocaten zelf bepalen hoeveel ze voor hun diensten vragen.

De kosten van een scheiding met een advocaat zijn vooral afhankelijk van hoe jullie verhouding nu is. Als je besluit een advocaat in te schakelen voor jullie scheiding maakt het een groot verschil of jullie samen één advocaat kiezen of allebei een eigen advocaat nodig hebben. Een advocaat kost al snel tussen de € 150,- en € 250,- per uur.

Kosten scheiden advocaat

Kosten mediator scheiding

Is het moeilijk om samen tot goede afspraken te komen? Een mediator of scheidingsadviseur staat jullie bij als onpartijdige bemiddelaar. Zo kunnen jullie toch samen goede afspraken maken. Met de scheidingsadviseur van Excellent Scheiden heb je iemand aan je zijde die de scheiding juridisch, financieel en emotioneel begeleidt.

Wanneer er bij de scheiding één of meerdere eigen bedrijven in het spel zijn wordt de scheiding al snel complexer. Een goede financieel specialist is hier nodig om afspraken te maken over de verdeling, pensioen en fiscale zaken.

“Bij Excellent Scheiden vind je alle specialisten die je nodig kunt hebben bij je scheiding onder één dak.”

Scheiden met een mediator kan de kosten flink drukken. Doordat de mediator de communicatie tussen jullie op gang houdt en de onderhandelingen centraal staan, kom je sneller tot oplossingen. Jullie komen makkelijker tot elkaar, omdat beide verhalen gehoord worden. Zaken worden uitgesproken, zodat begrip en erkenning ontstaat. Een conflictsituatie wordt hierdoor vermeden.

Kosten scheiding te hoog?

De kosten voor de scheiding betaal je samen met je ex-partner. Is je inkomen of vermogen te laag om zelf alle kosten te betalen dan kun je in aanmerking komen voor een toevoeging. Hierbij kan de overheid een deel van de kosten voor rechtsbijstand of mediation vergoeden.

Je advocaat of mediator kan namens jou de subsidie aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Heb je zelf een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Vraag na of de kosten van een scheiding hieronder vallen. Het is mogelijk dat de verzekeraar, een deel van, de kosten vergoedt.

Je scheiding goed geregeld

Je wilt je scheiding goed regelen, maar waar moet je beginnen? Er komt zoveel op je af. De emoties die je in deze rollercoaster ervaart maken het er niet makkelijker op. Hoe fijn zou het zijn als je iemand naast je hebt staan die je bij de hand neemt en door dit moeilijke proces heen helpt.

Dat is precies wat we bij Excellent Scheiden doen. Stap voor stap zorgen we dat alles geregeld wordt, voor nu én in de toekomst. Zo leggen we samen een stevige fundering waar jij je nieuwe leven op kunt gaan bouwen.

Benieuwd naar onze aanpak? Zo werkt Excellent Scheiden