Gezamenlijke schulden als je gaat scheiden, wat gebeurt daarmee?
17 maart 2023 
3 min. leestijd

Gezamenlijke schulden als je gaat scheiden, wat gebeurt daarmee?

Bij een scheiding wordt alles netjes verdeeld, ook de schulden die jullie samen hebben. Scheiden met schulden roept vaak veel vragen op. Hoe moeten de schulden precies verdeeld worden. Hoe werkt het als je ex een schuld heeft, moet jij daaraan meebetalen? Welke fiscale consequenties hebben die schulden en wanneer stopt de aansprakelijkheid?

Je wilt na je scheiding niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom nemen we al jullie schulden en lopende leningen door. We leggen stap voor stap de afspraken vast in het echtscheidingsconvenant en stemmen dit waar mogelijk af met de schuldeisers.

Ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld?

Als jullie samen een woning hebben gekocht en de hypotheek op naam van beiden staat, zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dat wil zeggen: de bank kan beide partners afzonderlijk aansprakelijk stellen voor de hele schuld.

Deze hoofdelijke aansprakelijkheid geldt ook bij andere leningen of schulden, als jullie een huwelijk of partnerschap met gemeenschap van goederen zijn aangegaan. Onder bepaalde voorwaarden geldt dit zelfs bij huwelijkse voorwaarden of voor ongehuwde of ongeregistreerde partners.

Bij schulden kun je denken aan:

  • Hypotheekschuld
  • Koopwoning met onderwaarde
  • Afkoopwaarde van een levensverzekering
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Creditcard schuld
  • Negatief banksaldo
  • Studieschuld
  • Kopen op afbetaling of achteraf betalen
  • Leasecontracten

Schulden na scheiding

Aansprakelijk voor schuld van ex-partner

Heeft je ex schulden of zijn er leningen aangegaan die alleen op naam van je ex staan? Dan kun jij daar toch aansprakelijk voor zijn. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan zijn jullie beiden aansprakelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Dit geldt ook voor de schulden die op één naam staan.

Heeft een van beide partners schulden meegenomen toen jullie trouwden zoals een studieschuld? Dan tellen ook deze schulden mee. Alleen als jullie na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen zijn getrouwd blijven de schulden van voor jullie huwelijk op naam van de persoon staan die de schuld is aangegaan.

Verdeling schulden tijdens scheiding

Hebben jullie samen een lening lopen? Dan betalen jullie deze samen af, ook na de scheiding. Je kunt aan de schuldeiser vragen de lening te splitsen zodat je jouw deel van de lening op je naam hebt staan en alleen hiervoor aansprakelijk bent. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld jouw deel over te maken naar je ex-partner die vervolgens de schuld afbetaalt.

Er kunnen ook aparte afspraken gemaakt worden over jullie schulden. Als een van beide partners een hoger inkomen heeft, kan deze een groter deel of de hele schuld op zich nemen. Let wel op; dit kan fiscale gevolgen hebben. De belastingdienst kan dit als een schenking zien, waardoor er schenkingsrecht betaald moet worden.

Laat je altijd goed voorlichten over het verdelen van jullie schulden. Sommige schuldeisers trekken zich niets aan van jullie afspraken. Je blijft gewoon allebei hoofdelijk aansprakelijk.

schulden

Andere verdeling van de schulden

Wil je jullie schulden anders verdelen? Dat kan, met toestemming van de rechter. Een rechter kan bijvoorbeeld toestemming geven voor een verdeling die jullie samen hebben gemaakt. Maar hij kan er ook voor kiezen om een andere verdeling te maken. Zo kan de rechter bepalen wie de schulden moet betalen die specifiek door één persoon zijn aangegaan of die zijn gemaakt terwijl jullie al uit elkaar waren.

Ook hier hoeven schuldeisers zich niet aan de uitspraak te houden. Je blijft allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. Dus heeft de rechter bepaald dat je ex de schuld moet betalen, maar gebeurt dit niet? Dan kan de schuldeiser alsnog bij jou aankloppen.

Laat schulden niet voor onaangename verrassingen zorgen

Bij jullie scheiding verdelen jullie de spullen, het vermogen maar ook de leningen en schulden. Je doet er goed aan de afspraken over de verdeling van de schulden vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Deze afspraken gelden tussen jullie.

Wil je een schuld laten overnemen door één van de partijen, dan heb je toestemming nodig van de schuldeiser. Alleen na akkoord wordt één van beide uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen. Neem ook de afspraken die met kredietverstrekkers zijn gemaakt op in het convenant. Je wilt niet dat een schuldeiser alsnog bij je op de stoep staat als je ex de schuld niet voldoet.

Regel je scheiding goed en voorkom nare verrassingen achteraf. Ben je benieuwd hoe dit proces er bij Excellent Scheiden uitziet? Bekijk onze aanpak