Op vakantie met je kinderen na scheiding? Dit moet je regelen
24 maart 2023 
3 min. leestijd

Op vakantie met je kinderen na scheiding? Dit moet je regelen

Vakantie… dat kun je wel gebruiken na alle stress rondom je scheiding. Voor het eerst alleen met je kinderen op vakantie kan best spannend zijn. Wil je naar het buitenland, dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je welverdiende vakantie op het laatste moment niet door kan gaan.

Het voelt misschien als veel gedoe, maar het heeft een goede reden. Er worden nog steeds veel kinderen ontvoerd. De strenge eisen rondom reizen met kinderen zijn er dus niet voor niets. Het verzamelen van de juiste documenten kan best wat tijd in beslag nemen. Begin daarom op tijd met verzamelen, zodat je straks met een gerust hart op vakantie kunt.

Vakantie na scheiden met kinderen

Wie heeft het gezag over de kinderen?

Als je met je kinderen naar het buitenland wilt, kun je hiervoor toestemming nodig hebben van je ex-partner. Dit heeft alles te maken met het gezag over de kinderen. Er is namelijk een reële kans dat je bij de grens gecontroleerd wordt, zeker als je gaat vliegen. Je hebt dan documenten nodig waarmee je kunt aantonen dat je alleen met de kinderen naar het buitenland mag reizen.

Welke documenten je nodig hebt, is afhankelijk van wie het gezag heeft. Meestal heb je samen het gezag over minderjarige kinderen. Je hebt dan toestemming nodig van de andere ouder om naar het buitenland te gaan. Heb je alleen het gezag dan is deze toestemming niet nodig. Dit betekent niet dat je zomaar kunt gaan. Je moet namelijk alsnog kunnen aantonen dat je geen toestemming nodig hebt.

Documenten reizen kinderen na scheiding

Wat heb je precies nodig voor reizen naar het buitenland met kinderen na je scheiding?

Dat zetten we hier voor je op een rijtje:

  • Toestemmingsformulier reizen met een minderjarige. Dit formulier vind je op de site van de Rijksoverheid. Je laat het formulier invullen door de ouder die niet meegaat op vakantie. Hiermee geeft je ex-partner je toestemming om met de kinderen naar het buitenland te reizen.
  • Kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft. Hiermee kun je bewijzen dat de persoon die het toestemmingsformulier getekend heeft ook echt de ouder is.
  • De internationale versie van een recent uittreksel van de geboorteakte. Dit document vraag je aan bij de gemeente waar je kind geboren is en toont aan wie de ouders van het kind zijn.
  • Recent uittreksel van het gezagsregister. Dit document laat zien wie het gezag heeft over de kinderen. Heb je alleen het gezag en geen toestemmingsformulier nodig, dan toon je dat hiermee aan. Dit document vraag je aan bij het gezagsregister van de rechtbank.
  • Ouderschapsplan. Hierin staan eventuele afspraken die jullie gemaakt hebben over vakantie met de kinderen.
  • Paspoort of ID-bewijs van jezelf en de kinderen. Natuurlijk vergeet je niet de benodigde reisdocumenten van jezelf en de kinderen mee te nemen. Is er een nieuw paspoort nodig? Voor het aanvragen van een paspoort is toestemming nodig van beide gezaghouders. Voor het aanvragen van een ID-kaart is alleen toestemming nodig voor kinderen onder de 12 jaar.

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Ook hier is toestemming van beide gezaghouders nodig voor de aanvraag. Er zijn landen waar aanvullende voorwaarden gesteld worden voor het reizen met minderjarige kinderen. Dit kun je navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe wilt.

Vakantie kind scheiding

Ex-partner geeft geen toestemming

Soms gebeurt het dat de ex-partner geen toestemming wil geven om met de kinderen naar het buitenland op vakantie te gaan. Gelukkig betekent dit niet dat jullie niet op vakantie kunnen. Je kan de rechter vragen om vervangende toestemming. Deze aanvraag gaat via een kort geding. Dit kan snel gaan, maar begin wel ruim van tevoren met de aanvraag.

Zonder toestemming naar het buitenland vertrekken is niet slim. Je onttrekt je kinderen aan het ouderlijk gezag en dat kan worden gezien als kinderontvoering. Bij controle is de kans groot dat je de grens niet overkomt. Nog afgezien van het feit dat je kind zonder toestemming van de andere ouder meenemen naar het buitenland strafbaar is.

Je vakantie na scheiding goed geregeld

Je bent zo ontzettend toe aan deze vakantie. Dan wil je niet dat het op het laatste moment fout loopt door verkeerde of ontbrekende documenten. Of ben je bang dat je ex-partner misschien dwars gaat liggen? Hoe dan ook wil je dat deze vakantie goed geregeld is. Zodat je er met plezier naar uit kunt kijken.

Heb je vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op. Wij staan graag naast je in deze moeilijke tijd.