Alles over scheiden: hoe pak je het aan? Deel 1
25 januari 2023 
4 min. leestijd

Alles over scheiden: hoe pak je het aan? Deel 1

Jullie gaan uit elkaar. Er gaat van alles door je hoofd. En dan moet je ook nog eens heel veel regelen. Het kan lastig zijn om alle zaken rondom de scheiding goed op een rijtje te krijgen. Dat begrijpen we best. Er komt ook heel veel bij kijken. 

Vaak worden de financiële zaken tijdens een scheiding onderschat, terwijl je financiën voor 80% je nieuwe toekomst bepalen. Zorg dat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan en vraag een financieel specialist om goed advies.   

Om je te helpen het overzicht te bewaren hebben we hier alles over scheiden op een rijtje gezet. Inclusief handige checklist. 

Waarom scheiden beter is

Voor je beslist om te scheiden gaan er duizenden gedachten door je hoofd. 

  • Is een scheiding wel de beste oplossing? 
  • Ga ik het financieel wel redden alleen? 
  • Zal ik mij niet vreselijk eenzaam voelen? 
  • Hoe krijgen we de kinderen hier zo goed mogelijk doorheen?

Allemaal hele logische vragen. Misschien geeft je huwelijk je een bepaalde zekerheid. Is dat het waard om in een ongelukkig huwelijk te blijven? Hoe pijnlijk een scheiding ook is, scheiden geeft je hoop en nieuwe kansen. De mogelijkheid een vrij en gelukkig leven op te bouwen.

De kinderen zijn vaak een reden om toch bij elkaar te blijven. Besef dat je een betere ouder bent als je jezelf gelukkig voelt. Ongemerkt reageer je toch die negatieve emoties af op de kinderen. Dat wil je ze niet meegeven.    

Scheiden is soms beter. Simpelweg omdat jij het verdient om je geliefd te voelen. 

Scheiding aanvragen

Je scheiding aanvragen doe je door een verzoek tot echtscheiding in te dienen bij de rechter. Dit moet een advocaat voor je doen. Je kunt de scheiding alleen aanvragen of met je ex-partner. Hoe lang de hele procedure loopt, is afhankelijk van jullie situatie. Lukt het om samen afspraken te maken en zijn er kinderen bij betrokken? Dit is allemaal van invloed.  

Voorbeeld:

Willen jullie scheiden en zijn er geen kinderen? Dan dient de advocaat het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Samen met dit verzoek worden de volgende bijlagen ingediend: 

  • Echtscheidingsovereenkomst
  • Uittreksel uit de Basisregistratie Personen
  • Afschrift van de huwelijksakte

Er is geen zitting nodig. De rechter doet direct uitspraak. Teken je dat je niet in hoger beroep gaat tegen de beschikking van de rechter, dan kan deze meteen worden ingeschreven bij de gemeente. Dit doe je binnen 6 maanden. Na inschrijving ben je voor de wet gescheiden. De datum op de echtscheidingsbeschikking is onder andere belangrijk voor de partneralimentatie en het pensioen. 

Het aanvragen van een scheiding met kinderen wordt al ingewikkelder. Er moet uiteraard ook het een en ander geregeld worden voor het welzijn van jullie kinderen. Bij het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank moeten jullie al een ouderschapsplan hebben opgesteld. De rechter bepaalt of er een zitting komt waarin jullie toelichting mogen geven. De rechter kan dan het ouderschapsplan nog met jullie bespreken. Na uitspraak van de rechter kan de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven bij de gemeente.

Alles over scheiden 

Scheiden zonder advocaat

Wettelijk is geregeld dat alleen een advocaat een scheiding kan aanvragen bij de rechtbank. Toch kun je wel scheiden zonder advocaat als jullie kiezen voor een scheidingsbemiddelaar. Excellent Scheiden staat je bij met de beste professionals. Onze advocaat doet een juridische check op de gemaakte afspraken, stuurt het naar de rechtbank en schrijft jullie scheiding na uitspraak van de rechter in in de gemeentelijke basisadministratie. Daarna is jullie scheiding definitief. 

Scheiden zonder advocaat is goedkoper en sneller, maar alleen mogelijk als jullie nog goed samen door één deur kunnen. Goed communiceren en samen afspraken maken over alles wat met de scheiding te maken heeft, is noodzakelijk. Natuurlijk helpt de scheidingsadviseur van Excellent Scheiden jullie stap voor stap door dit proces heen. 

Checklist scheiden

Wat er tijdens jullie scheiding allemaal geregeld moet worden? Met deze checklist weet je dat er niets vergeten wordt. Wel raden we aan goed financieel advies in te winnen, zodat je zeker weet dat alles fiscaal en juridisch goed geregeld wordt. 

  • Partner- en kinderalimentatie
  • Jullie koophuis
  • Gemeenschappelijk vermogen
  • Eventuele schulden
  • Verdeling van het pensioen
  • Belastingen
  • Tegemoetkomingen en toeslagen
  • Zorgregeling voor de kinderen
  • Ouderschapsplan voor minderjarige kinderen

Alles over scheiden Checklist

Scheiding regelen

Jullie scheiding regelen, waar begin je? Je kunt in deze emotionele tijd wel iemand gebruiken die je een vertrouwd gevoel geeft. Daarom plannen we bij Excellent Scheiden altijd eerst een kennismakingsgesprek in. Hierin nemen we ruim de tijd om uit te leggen wat je de komende tijd kunt verwachten en we bespreken hoe we jou of jullie hierin het beste kunnen helpen. 

Bij Excellent Scheiden houden we rekening met de emoties die horen bij een scheiding. We willen ook graag weten wat de aanleiding is dat jullie uit elkaar gaan. Hierdoor begrijpen we de dynamiek tussen jullie beter en kunnen we hierop inspelen. Zodat jullie hier beiden zo goed mogelijk uit komen. 

Samen leggen we de afspraken vast voor nu en de toekomst. We stellen een ouderschapsplan en/of convenant op waarin al deze zaken worden vastgelegd. We maken een financiële analyse van jullie bezittingen en schulden en luisteren naar jullie wensen, bijvoorbeeld als het gaat om jullie eigen huis. Want hierin heb je nogal wat mogelijkheden. Daar lees je meer over in deel 2 van Alles over scheiden.

Bij het regelen van jullie scheiding worden we bijgestaan door een professioneel team met een advocaat en notaris, zodat we alles tot in de puntjes voor jullie kunnen regelen.

Ben je benieuwd wat Excellent Scheiden voor jullie kan doen? Ontdek hier onze aanpak. 


Uit elkaar gaan met een koophuis roept soms heel wat vragen op, daarom hebben we een complete blog hieraan besteed. Lees Alles over scheiden Deel 2: scheiden met een koophuis.