Scheiden met huis?

Scheiden met een koophuis?

Enkele voorbeelden hoe je om zou kunnen gaan met een huis tijdens en na de scheiding

Scheiden met huis?

Scheiden met koophuis?

Enkele praktijkvoorbeelden hoe je om zou kunnen gaan met een koophuis tijdens en na de scheiding.

Huis verkopen en geld verdelen

Huis verkopen en geld verdelen

Jeroen en Sanne zijn in 2013 een geregistreerd partnerschap aangegaan onder algehele gemeenschap van goederen. In 2020 hebben zij hun eigen woning verkocht en zijn ze samen gaan wonen in een huis met hypotheek. Toen ze in 2021 bij ons kwamen voor het begeleiden van hun scheiding, vonden ze de maandlasten van de hypotheek te hoog om alleen te betalen en hebben ze de woning verkocht. De woning met een hypotheek van €220.000 is verkocht voor € 290.000,- De overwaarde van € 70.000,- hebben ze verdeeld. Met de buffer van € 35.000,- konden ze apart van elkaar een nieuw leven opbouwen.
In huis blijven wonen en de hypotheek overnemen

In huis blijven wonen en de hypotheek overnemen

Arno en Anneke zijn in 1995 getrouwd in algehele gemeenschap van goederen en kochten in 2010 samen een huis. In 2020 besloten zij uit elkaar te gaan en vroegen ze ons voor hulp bij de scheiding. Anneke wilde graag met de 3 thuiswonende kinderen in dit huis blijven wonen. Arno vond snel een huurwoning. Dat de kinderen in hun vertrouwde omgeving bleven wonen gaf voor hem de doorslag.


Arno en Anneke lieten een taxateur langskomen om de waarde te bepalen. Samen besloten ze dat Anneke voor het taxatiebedrag van € 450.000,- het huis mocht overnemen. Met een hypotheek van € 250.000,- was er een overwaarde van € 200.000,-. Omdat ze trouwden in algehele gemeenschap van goederen hebben ze recht op 50% van de overwaarde. Anneke verhoogde de hypotheek met € 100.000,- om Arno uit te kopen en kreeg het huis op haar naam.

De woning verhuren aan de blijvende partner

De woning verhuren aan de blijvende partner

Bram en Jos zijn in 2018 een geregistreerd partnerschap aangegaan in beperkte gemeenschap van goederen. Dat jaar kochten ze ook een appartement. Helaas heeft de relatie niet lang mogen duren en vroegen zij in 2022 bij ons een gesprek om de scheiding te regelen. Bram had in 2021 net zijn baan opgezegd om in 2022 als ZZP-er te gaan werken. Jos werkte in loondienst maar wilde graag terug naar zijn vrienden en familie in Brabant en niet in het appartement blijven wonen. Voor Bram een uitkomst. Hij was erg gehecht geraakt aan het appartement. Doordat Bram nog geen jaar zelfstandig ondernemer is kon hij de hypotheek niet overnemen. Tijdens de gesprekken gaf Jos aan dat hij graag wilde weten of hij Bram toch ergens mee kon helpen. Ze gaan weliswaar uit elkaar maar zijn nog wel goed bevriend.


Door het goede inkomen van Jos kon hij een verhuurhypotheek afsluiten. Zo wordt het huis op naam van Jos gezet en geeft de bank vooraf toestemming om de woning te verhuren. Bram betaalt Jos huur per maand en heeft de helft van de overwaarde van Jos ontvangen. Een mooie oplossing om elkaar toch nog te helpen na scheiding.

Samen eigenaar van het huis blijven

Samen eigenaar van het huis blijven

Max en Ellen zijn in 2014 getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Samen met hun 2 kinderen hebben zij een prachtige eengezinswoning. Ellen is sinds 2019 voor zichzelf begonnen als schoonheidsspecialiste aan huis en Max werkt in de randstad als manager van een groot bedrijf. De kinderen hebben vrienden vlak bij huis en ook de scholen en sport zijn in de buurt. In 2021 kwamen Max en Ellen bij ons voor hulp bij de scheiding. Dat de kinderen bij school en vrienden zouden blijven vonden de ouders het allerbelangrijkste. Door de afspraak woon-werk van Max was het niet mogelijk om co-ouderschap te regelen en besloten zij dat Ellen de hoofdverzorgende ouder wordt en de kinderen om de week van vrijdag tot en met zondag bij Max wonen. De woning op naam van Ellen zetten was financieel niet haalbaar. De maandlasten waren te hoog om alleen te betalen en de bank wilde geen hypotheek verstrekken.

 

Max zou graag in de woning wonen maar voor zijn gevoel zou hij dan Ellen en de kinderen op straat zetten en dit wilde hij niet. Ellens zoektocht naar een huis was niet zo makkelijk, omdat ze in dat huis ook haar praktijk verder wilde zetten. Toch zochten ze samen naar een geschikte woning voor Ellen maar door het beperkte aanbod lukte dit niet. Max kon vlak bij zijn werk wel een appartement tijdelijk huren. In de mediation is afgesproken het huis van Ellen en de kinderen van hun samen zou blijven. Na een jaar zouden ze verder kijken hoe ze verder wilden gaan. Na 10 maanden heeft Ellen toch een koopwoning gevonden en verkochten ze de gezamenlijke woning alsnog. De overwaarde verdeelden ze gelijk omdat ze ook de gehele periode samen de hypotheek betaalden.

Huis verkopen aan blijvende partner

Huis verkopen aan blijvende partner

Fred en Carlijn zijn in 2008 getrouwd op huwelijkse voorwaarden onder koude uitsluiting. Carlijn had een woning met hypotheek. Door het huwelijk onder koude uitsluiting bleef de woning Carlijns eigendom. In 2019 zochten Fred en Carlijn hulp bij de scheiding en de financiële afwikkeling. Tijdens het huwelijk kocht Carlijn nog een woning voor de verhuur. Nu zij uit elkaar gaan heeft Carlijn aangegeven liever in die woning, bedoeld voor verhuur, te willen wonen. De huurders hadden op dat moment zelf net een woning gekocht en de huur opgezegd. Een uitkomst voor Carlijn. De vraag was wat er met de woning moest gebeuren waar zij samen in woonde. Fred wilde wel graag in de woning wonen. Omdat Fred geen eigenaar van de woning is geldt dat hij de woning van Carlijn moest kopen om erin te kunnen blijven. Carlijn gunde dit Fred uiteraard en ze besloten dat Fred de woning van Carlijn mocht kopen. De overwaarde van de woning is volledig voor Carlijn aangezien dit haar woning betrof.

Veel gestelde vragen

Scheiden met een huis?

Wat betekent algehele gemeenschap van goederen?

Alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden zijn van u en uw partner samen. Erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap van goederen. Soms en onder bepaalde voorwaarden vallen bezittingen en schulden hier buiten. Bijvoorbeeld bij een erfenis als de erflater dat zo heeft bepaald.

Wat valt er onder beperkte gemeenschap van goederen?

Sinds 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder vallen: Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren. Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.

Wat betekent huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting?

Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft dan niets te delen.

Hoe werkt een verhuur hypotheek?

Een verhuurhypotheek is een speciale hypotheek voor een woning die je te huur aanbiedt voor permanente bewoning. Voor een verhuurwoning mag je geen gewone hypotheek afsluiten; bij normale hypotheken moet je altijd zelf in het huis wonen.

Hoe werkt mediation?

Bij mediation lossen partijen samen hun conflicten op via bemiddeling van een onafhankelijke derde, de mediator. Ook als er een gerechtelijke procedure loopt, kunt u nog kiezen voor mediation.