Alles over scheiden: hoe pak je het aan? Deel 2: het koophuis
25 januari 2023 
3 min. leestijd

Alles over scheiden: hoe pak je het aan? Deel 2: het koophuis

Uit elkaar met een koophuis is niet eenvoudig. Een koophuis is een complex onderwerp: een mix van juridische, fiscale, financiële én emotionele aspecten spelen mee. Dat kan pittige discussies opleveren tijdens een scheiding. Wat doen jullie met de woning? Blijf jij in de koopwoning en vertrekt je ex-partner, blijft je ex en vertrek jij of verkopen jullie de woning?

Het is belangrijk om alle mogelijkheden helder op een rijtje te zetten. Alleen dan kun je beslissen wat de verstandigste keuze is. Onafhankelijk en persoonlijk hypotheekadvies is hierbij onmisbaar.

Wat te regelen bij scheiding

Als je uit elkaar gaat, heb je heel wat te regelen. In ‘Alles over scheiden: hoe pak je het aan? Deel 1’ hebben we je een overzicht gegeven van de zaken die geregeld moeten worden. Jullie koophuis is een van deze punten. Als jullie samen een koophuis hebben, zijn jullie samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dit wordt hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Als één van jullie in de woning blijft wonen, zal de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden. Dit gaat niet altijd even makkelijk. De hypotheekverstrekker moet het hiermee eens zijn. En dat gebeurt alleen als de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft om de hypotheeklasten alleen te dragen. Dus voordat jullie besluiten wie er in het huis blijft, laat je eerst goed informeren over de mogelijkheden.

Daarnaast is het goed om te kijken of jullie huis meer of minder waard is geworden. Jullie delen namelijk ook samen de winst of het verlies. Goed hypotheekadvies is daarom geen overbodige luxe. Bij Excellent Scheiden vind je alle expertise onder één dak: financieel advies, hypotheekadvies en echtscheidingsadvies.

Scheiden koophuis

Een koophuis en scheiden roept de nodige vragen op. Wie mag er in het huis blijven wonen? Staat het huis op naam van je ex? Helaas heb je dan geen enkele woonzekerheid. Je ex heeft het recht om in het huis te blijven. Ben jij alleen de eigenaar, dan kun je jouw ex-partner eruit zetten wanneer je dat wilt.

Staat het huis op naam van jullie beiden, dan is het aan de hypotheekverstrekker. Deze besluit of een van jullie het huis zelfstandig op naam kan krijgen, of niet. Is dit mogelijk, dan is uitkopen een optie. Is het niet mogelijk dat een van jullie in de woning blijft dan is verkopen de enige mogelijkheid. Jullie kunnen er ook voor kiezen deze beslissing uit te stellen naar een later moment, als de omstandigheden wellicht beter zijn. Jullie blijven tot die tijd samen eigenaar en samen verantwoordelijk voor de hypotheek.

Ligt je ex dwars bij de verkoop van de woning? Daar hoef jij je niet bij neer te leggen. Het huis en de hypotheek staan op naam van jullie beiden. Daarom zou er van jullie beiden toestemming nodig zijn bij de verkoop. Zolang je een hypotheek op je naam hebt staan kun je geen nieuwe hypotheek afsluiten. Dus je wilt graag door met de verkoop. Ligt je ex dwars? Schakel hulp in. Je kunt namelijk vervangende toestemming krijgen van de rechter voor de verkoop van het huis.

Scheiden met koophuis

Overwaarde huis na scheiding

Ga je scheiden met een koophuis dan wil je weten wat deze woning waard is. Heb je overwaarde of is er sprake van een restschuld? De waarde van een huis wordt bepaald door allerlei factoren zoals de ligging, staat van onderhoud, energielabel en de WOZ-waarde.

We gaan er even vanuit dat jullie allebei eigenaar zijn van het koophuis. Is er sprake van overwaarde op het huis na scheiding? Als je in de woning wilt blijven wonen moet je je ex-partner geld meegeven. Is er een restschuld, dan krijg je geld van je ex-partner. Wil je de woning op jouw naam zetten dan heb je een hogere hypotheek nodig bij overwaarde.

Is het niet mogelijk dat een van jullie in het huis blijft wonen, dan gaat het in de verkoop. Zodra het huis verkocht wordt krijgen jullie allebei de helft van de overwaarde. Dit werkt ook de andere kant op: is er restschuld, dan moeten jullie allebei geld op tafel leggen om de hypotheek af te lossen.

Partner uitkopen woning

Wil je graag in jullie huis blijven wonen dan kun je jouw ex-partner uitkopen. Daarvoor heb je wel toestemming nodig van je ex. Je gaat hierbij uit van de marktwaarde van het huis. Daarop breng je de openstaande hypotheekschuld in mindering. Bij overwaarde betaal je de helft hiervan aan je ex-partner. Dit kun je doen met eigen geld of misschien kun je de hypotheek verhogen. De rente over deze verhoging is fiscaal aftrekbaar.

Zodra je jouw ex-partner hebt uitgekocht wordt deze ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat jij vanaf dat moment volledig verantwoordelijk bent voor de betaling van alle kosten voor de hypotheek en daarbij behorende verzekeringen.

Koophuis van 2 namen op 1 naam zetten

Je partner is uitgekocht en de hypotheek geregeld. Nu moet het koophuis nog van 2 namen op 1 naam worden gezet. Hiervoor ga je naar de notaris. Daar wordt een akte van verdeling opgemaakt, waarmee het eigendom van de woning op jou wordt overgedragen.

Scheiden en nu?

En dan is het zover, jullie zijn gescheiden. Al die tijd hebben jullie samen aan een toekomst gebouwd. Nu ga je alleen verder. Goede afspraken op papier zetten zorgt ervoor dat jullie goed uit elkaar gaan. Het biedt een fundering om je nieuwe leven op te bouwen. Het zal spannend en soms moeilijk zijn, maar alle kansen en mogelijkheden liggen voor je open.

Kun je wel wat zekerheid gebruiken in deze emotionele tijd? Wij staan graag naast je.

Ontdek Excellent Scheiden met een huis