Eerst scheiden of eerst je huis verkopen?
24 februari 2023 
2 min. leestijd

Eerst scheiden of eerst je huis verkopen?

Jullie gaan scheiden, maar hebben samen een eigen huis. Dit is vaak jullie grootste bezit en meteen een belangrijk punt tijdens de scheiding. Een vraag die veel gesteld wordt: Wat is beter, eerst scheiden of eerst het huis verkopen? 

Jullie gaan uit elkaar en zullen niet meer samen in dit huis wonen. Het lijkt een logische gedachte om het huis meteen in de verkoop te zetten. Hoe eerder het verkocht is, hoe beter. Of toch niet? Voor de scheidingsprocedure is het niet noodzakelijk dat de woning eerst verkocht wordt. Het is ook niet altijd nodig. Er zijn meerdere opties mogelijk. Neem daarom geen overhaaste beslissingen in deze emotionele tijd.

Met scheidingsbegeleiding van Excellent Scheiden weet je dat jouw scheiding tot in de puntjes geregeld wordt. Zodat jullie allebei met een zo goed mogelijke basis verder kunnen met jullie eigen leven. 

Huis verkopen bij scheiden

Zoals gezegd, het huis verkopen bij scheiding is niet altijd nodig. Zorg liever eerst dat je alle mogelijkheden helder hebt. Misschien heeft een van jullie de wens om in het huis te blijven wonen. Dit kan haalbaar zijn, maar moet eerst goed doorgerekend worden. Lukt het niet, dan kan de woning altijd nog verkocht worden. 

De verkoop heeft niet alleen financiële gevolgen. Het is ook van invloed op jullie dagelijks leven en dat van jullie eventuele kinderen. Daarom vinden wij het belangrijk om goed te kijken naar de belangen van beide partners en alle opties om de woonwensen te realiseren. 

Dat je samen goede afspraken maakt over de verkoopopbrengst spreekt voor zich. Dit leggen we vast in het echtscheidingsconvenant. Maar vergeet niet om ook afspraken te maken over het gebruik van de woning en de kosten zolang het huis nog niet verkocht is. De kans is groot dat jullie niet samen in het huis blijven wonen tijdens de scheiding, maar jullie zijn wel samen verantwoordelijk voor de maandelijkse kosten. 

Huis verkopen voor scheiding

Wanneer wél eerst verkopen en dan scheiden?

Jullie huis verkopen is dus niet direct noodzakelijk. Toch zijn er situaties waarin je niet te lang wilt wachten met de verkoop van het huis. Het is namelijk vaak niet mogelijk om een hypotheek te krijgen zolang je nog hoofdelijk aansprakelijk bent voor een andere hypotheek.

Na jullie scheiding willen jullie allebei een nieuw leven opbouwen. Om een nieuwe basis te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de huidige woning op korte termijn verkocht wordt. Woont een van beide partners tijdens de scheiding nog in de woning? Maak goede afspraken over hoe lang deze situatie aan mag houden.      

Onenigheid verkoop huis bij scheiding

Misschien zijn jullie het niet eens over de verkoop van jullie woning. De ene wil er blijven wonen en de ander wil het huis verkopen. In dit geval kan een gerechtelijke procedure uitkomst geven, maar het is natuurlijk beter het niet zover te laten komen. 

We berekenen of het mogelijk is dat een van de partners de ander uitkoopt. Kan dit niet? Dan kijken we samen naar een andere oplossing zoals bijvoorbeeld een verhuurhypotheek of we laten de woning voorlopig onverdeeld, waarbij jullie beiden eigenaar blijven.  

Scheiden en huis verkopen, goed geregeld

Alles komt neer op goede afspraken. Hiermee voorkom je een langlopend traject en weten jullie allebei waar je aan toe bent. Goed scheidingsadvies voorkomt losse eindjes. Er komt veel op je af tijdens een scheiding en je weet niet precies wat je allemaal moet regelen. Je moet er niet aan denken dat je door gebrek aan kennis de verkeerde beslissingen hebt genomen. 

Jaren lang hebben jullie samen een toekomst opgebouwd. Nu moet je alleen verder. Dit is een grote stap die veel onzekerheid met zich meebrengt. De scheidingsadviseur van Excellent Scheiden helpt je stap voor stap op weg. Je hoeft het niet alleen te doen. Samen leg je een stevige fundering waar je jouw nieuwe leven op gaat bouwen.

Zelf de sterke schouder van Excellent Scheiden ervaren? 

Wij staan graag naast je in deze moeilijke tijd.