'Pas als je de basis goed organiseert kun je allebei ruimte krijgen voor een goede en stabiele nieuwe toekomst' 

Raymond de Vries

Raymond de Vries

“Mijn moeder was altijd thuis bij de kinderen, totdat ze ver in de dertig was. Daarna heeft ze alle diploma’s gehaald die er zijn op het gebied van pedicure en podologie en een succesvolle eigen praktijk opgericht. De hele wand hing vol met diploma’s en certificaten.


“Mijn vader was visserman, die vanuit Den Helder de Noordzee op ging. Van zondag tot vrijdag was hij van huis. Ontzettend zwaar werk. Hij heeft zich rond zijn veertigste helemaal omgeschoold en is in de praktijk van mijn moeder gaan werken. De rollen waren opeens omgedraaid: mijn moeder was de hoofdkostwinnaar en mijn vader in dienst bij haar. Zij hebben mede geleerd dat je veel meer kunt realiseren en bereiken dan je van tevoren voor mogelijk houdt. Doorzettingsvermogen is een waardevolle basis om te ondernemen.”

“Het pad van mijn moeder lijkt sterk op het pad dat ik heb afgelegd. Meer dan 25 jaar geleden ben ik in de financiële dienstverlening terechtgekomen. Alle diploma’s die er zijn in de Wet Financieel Toezicht en meer heb ik gehaald. Ook mijn muur hing vol met alle diploma’s in de beginjaren. In die 25+ jaar dat ik ondernemer ben heb ik een aantal crisissen en tropenjaren meegemaakt. Zo gaat het als ondernemer vaker. Je moet blijven meebewegen; het is geen rechte lijn omhoog. Dat is ook de reden waarom we Excellent Scheiden zijn begonnen: Eigenlijk een beetje uit frustratie.”


“We zagen telkens als gevolg van een slecht begeleide scheiding de problemen als mensen eenmaal gescheiden zijn: zoveel kaf onder het koren van mediators, adviseurs en advocaten. Dus bedachten we dat het veel belangrijker voor mensen is om die basis vooraf goed te organiseren. Dat is niet alleen financieel, maar ook mentaal, voor de kinderen, fiscaal, notarieel, juridisch, daar komt best veel bij kijken. Tot dan toe overzag bijna geen enkele partij dat hele bord, terwijl het zo belangrijk is. Pas dan kun je bij een scheiding allebei ruimte krijgen voor een goede en stabiele nieuwe toekomst. Zo hoef je niet de scheiding te herbeleven bij iedere toekomstige zet.”

“Mijn persoonlijke missie, maar dat is ook onze bedrijfsmissie, is zoveel mogelijk mensen financiële rust en vrijheid geven. Het wegnemen van financiële onrust is zo belangrijk om iets te bereiken.”


“Als je mijn vrienden zou vragen mij te omschrijven zouden ze zeggen dat ik een waardevolle vriend ben, die klaarstaat, en ik denk dat ze zouden zeggen dat ik een goede ondernemer ben. Mijn kracht is dat ik voor een belangrijk deel kan vertrouwen op mijn intuïtie. Dan ben ik creatief in het creëren van oplossingen. En ja, dat gaat eigenlijk alleen met een goede cappuccino, ha!”


'Goede gesprekken'

“Tijdens gesprekken probeer ik het wat luchtiger te maken door humor in te zetten, als het past. Zo komt er wat energie in het gesprek. Je gaat het vanzelf aan mij zien als zoiets gebeurt door de twinkeling in mijn ogen, ha! Ik houd van gesprekken waarbij we ons wederzijds kunnen openstellen. Die zijn het meest waardevol”


“Gesprekken zijn niet altijd leuk, soms confronterend of uiterst pijnlijk. Ik herinner me dat iemand met klem vraagt om een financieel gesprek naar voor te halen, omdat hij volgens de dokter niet zoveel tijd meer heeft. Ook dan, nee, juist dan, moet je er staan. Dan moet het allemaal kloppen.”

'Altijd verbeteren'

“We staan voor een 9+ ervaring, en dat zeggen we niet zomaar. Eigenlijk iedere week zijn we wel bezig om alle stappen van bijvoorbeeld het scheidingstraject te evalueren en te kijken waar we iets kunnen verbeteren. Net iets pro-actiever kunnen zijn, of realistische verwachtingen schetsen. Het team maakt mij trots dat ze dit zo serieus oppakken. Er is een drive om continue te verbeteren. Dat zien we ook wel aan de vele bloemen, brieven, en presentjes die hier binnenkomen.”


“Mocht ik echt alles voor het zeggen hebben zou ik de ene helft van het jaar op reis gaan en de andere helft van het jaar blijven ondernemen. Ik zou mijn kennis en vaardigheden overdragen op de nieuwe generatie. Zodat ik de maatschappij een stukje beter en wijzer achterlaat. Tijdens mijn reizen zou ik iedere dag op avontuur gaan op een tropisch eiland met mijn gezin. En in de tussentijd de persoonlijke ontwikkelingsboeken verslinden. Mijn tip? Stephen Covey, zeven eigenschappen van effectief leiderschap! Klassieker! Of meer persoonlijk: ‘Een boek voor mannen’, geschreven door mijn coach en mentor Eelco Smit. Hij zorgt er al jaren voor dat mijn focus alleen op dingen komt te liggen die belangrijk zijn. Zowel zakelijk als persoonlijk.”


Raymond de Vries werkt voor Excellent Scheiden, dat onderdeel is van Excellent Finance.