'Helpen is waarom ik opsta: mijn goud op de Olympische Spelen' 
Femke Ooms-Bloksma

Femke Ooms-Bloksma

“In 2012 ben ik zelf gescheiden met twee advocaten tegenover elkaar. Met twee betrokken kinderen - de eerste 3 en de tweede 1 - was dat een hele nare periode. Ik was toen net financieel adviseur en had op een of andere manier het idee dat een scheiding met twee advocaten de enige optie was. Eigenlijk had ik helemaal geen inzicht in alle mogelijkheden die er zijn. Dat had gewoon op een andere manier gemoeten. Zeker ook voor de kinderen.”


“Dat verhaal vertel ik ook altijd als mensen op kennismaking komen bij Excellent Scheiden. Het is mijn manier om verbinding te maken; vertrouwen geven; om aan te geven wat ik weet waar ze doorheen gaan. Ik heb het zelf meegemaakt. Dat eerste gesprek is ook echt een emotie gesprek. Alles mag er dan even uit.”


“Afgelopen jaren heb ik gemerkt dat er een groot verschil zit tussen degene die de relatie op wil heffen, en degene die daarmee wordt geconfronteerd. Die eerste heeft soms maanden of jaren nagedacht en is veel verder in zijn of haar rouwproces. Voor de ander is het super pril – soms wordt het slechts een dag voor ons gesprek ‘medegedeeld’. Die zit er heel anders in dan. Je staat eigenlijk nooit op gelijke lijn in emoties”

“Toen ik bij Excellent Finance ging werken in 2018 vertelde ik dat ik zou willen helpen om voor mensen een dienst als deze op te willen gaan zetten. Ik weet nog dat ik tegen Raymond (red: directeur Excellent Finance) zei ‘Ik word echt gelukkig om iets met scheidingen te gaan doen.’ Hij keek me aan en zei dat hij het een wonderlijke woordkeuze vond. Ha! Ik heb het uitgelegd en kreeg alle ruimte om dit op te gaan zetten. Ik wilde per se ouders vanuit een diep zwart gaat een lichtpuntje bieden.”


“Als ik een rechtbank zie met ouders die elkaar verwijten maken dan denk ik: dit kun en moet je je kinderen eigenlijk niet aandoen. Dat inspireert mij heel erg om goed duidelijk te maken dat ik geen partij kies. Althans. Niet voor hen. Ik noem mezelf altijd Partij voor de Kinderen en wil voor het voor hen goed doen. Het is belangrijk dat ouders elkaar niet meer gaan zien als ex-partners, maar als ouders in het partnerschap. Het geeft me zoveel energie als dit lukt. Dat is letterlijk waarom ik iedere dag weer opsta: mensen verder helpen. Het is mijn gouden medaille op de Olympische Spelen.”

“Je maakt de meest wonderlijke scheidingen mee. Van financiële problemen tot verslavingen en van geweld in de relatie tot het elkaar gunnen van een nieuw pad zonder elkaar. Als ik een miljoen zou winnen en veel tijd zou hebben, zou ik precies dit nog steeds doen: fulltime werken om mensen te helpen. Dit is wat mij gelukkig maakt, dus waarom zou ik daarmee stoppen? Als mijn baas dan wél naar een tropisch eiland zou vertrekken? Ha, dan zou ik gewoon op dit kantoor blijven hoor; ik zou wel regelen dat ik heel veel voor hem kan blijven werken. De voldoening en de energie die ik terugkrijg zou ik nooit willen missen.”


“Mijn vrienden zien mij als een betrouwbaar, loyaal persoon die veel vertrouwen uitstraalt. Ha, en ja ook wel een beetje als een druktemaker die een feestje niet snel afslaat. Ik ben niet het type dat je ’s nachts wakker kunt maken voor iets. Laat me gewoon tukken, ha! Tenzij natuurlijk echt de nood aan de man is voor mensen die dichtbij me staan. Maar voor de rest; laat me lekker liggen.”


“Als het gelukt is sturen mensen vaak een attentie op. We hebben echt al van alles voorbij zien komen, allemaal leuk natuurlijk. Als ze me echt gelukkig willen maken? Ha, dan een wit wijntje!”


Femke Ooms-Bloksma werkt voor Excellent Scheiden, dat onderdeel is van Excellent Finance.