'Excellent Scheiden doet zijn naam eer aan' 

Marina Molenaar

Marina Molenaar, advocaat.

 “Heel eerlijk? Advocaat worden was eigenlijk een plan B voor mij, ha! Ik studeerde theologie, omdat het een hele brede opleiding was waar ik veel leerde op verschillende gebieden, zoals filosofie, psychologie en de talen. Ik kreeg daar het vak kerkelijk recht, en dat was tenminste lekker concreet. Niet zo vaag. Ik kon het zo vastgrijpen. Recht is recht; regels zijn regels, en dat is lekker tastbaar.”


“Daarna ben ik rechten gaan studeren. Mijn stages deed ik bij een parochie, op een school, bij de KRO en bij een sociaal advocatenkantoor. Die laatste vond ik het leukste. En daar heb ik geen spijt van. Ik heb wat meer afstand genomen van de kerk, maar ben in mijn werk als advocaat soms net een pastoraal werker, die mensen bijstaat in een moeilijke periode van hun leven.” 


“Excellent Scheiden doet zijn naam eer aan. Ik ben bijzonder tevreden over de samenwerking. Als ik bijvoorbeeld vragen heb op het gebied van hypotheken krijg ik altijd een deskundig antwoord en omgekeerd weten de collega’s van Excellent Scheiden, als onderdeel van Excellent Finance, mij te vinden bij juridische vragen en de afwikkeling van scheidingen.”

“Zeker nu ik veel echtscheidingen doe, weet ik dat het echt een proces is waar stellen doorheen moeten. Daar kan ik heel goed bij helpen. En dat doe je niet alleen door het financieel goed te regelen, maar ook door empathisch te kijken naar wat ze allemaal meemaken op zulke momenten. Je moet daar gevoel voor op kunnen brengen, waarom mensen zo emotioneel reageren. Ik leerde afgelopen tijd dat echtscheiding een rouwproces is. De conflicten gaan niet zozeer over de inhoud, maar meer over het verdriet dat eronder zit. Over iets dat ze gemist hebben in hun relatie. Of dat ze zich niet gehoord voelden. Als je dat verdriet aanpakt, en daarover in gesprek gaat, dan verdwijnen de conflicten eigenlijk als sneeuw voor de zon.”


“Door mijn ervaringen heb ik een rugzak aan kennis opgebouwd, juist ook door die opleiding theologie, met vakken als psychologie en gesprekstechnieken die ik daar heb geleerd. Ook nu nog doe ik geregeld cursussen waar ik gigantisch veel van leer.”


“In mijn persoonlijke omgeving komt scheiden gelukkig niet veel voor, wel heb ik een keer een scheiding meegemaakt van vrienden dat ik dacht: ‘Owja: zo moet het dus niet’. Het belang van kinderen was uit het oog verloren. Op papier leek het allemaal in orde, maar voor de kinderen was het eigenlijk de slechtste beslissing die ze konden nemen.”


“Als advocaat zie ik soms ook zaken waarbij de ouders een soort strippenkaart bij de rechtbank hebben. Dat ze elkaar helemaal niks gunnen en het belang van het kind niet centraal staat. Ze zijn dan zo bezig met die strijd met elkaar. Ik vind het vreselijk om dat soort zaken te doen. Het motiveert me heel erg om dat te voorkomen. Om het op tijd om te kunnen buigen. Een gesprek waarbij er ruimte is om het geluid van de ander te horen, zijn verhaal te laten doen.”


“Collega’s van mij – en klanten ook wel – moeten altijd lachen als ik het heb over ‘situationele gekheid’. Dat is een soort omgekeerde verliefdheid, dan doe je dingen waar je achteraf heel erg om moet lachen. Maar bij een scheiding is dit andersom, en doe je soms gewoon heel gek. Het geeft vaak zoveel lucht voor mensen als ik dat schets. Dat iedereen in zo’n situatie gek doet. En dat het maar tijdelijk is. Het gaat weer voorbij.”


“Je kunt heel erg wijzen bijvoorbeeld naar degene die overspel heeft gepleegd, maar vaak speelt er veel meer op zulke momenten. Ik ben het gelukkigst op het moment dat het kwartje valt, dat een stelletje tot het inzicht komt dat het toch niet een hele stabiele relatie was, bijvoorbeeld met hulp van de zes pijlers van een goede relatie. Vaak ontbrak er iets aan de relatie, of hebben ze zelf ook dingen nagelaten. Dat inzicht geeft mensen zoveel houvast. Acceptatie geeft veel rust, en ruimte voor begrip.”


“Naast mijn werk vind ik vrijwilligerswerk super belangrijk. Zo doe ik dingen in de culturele sector bij een museum, voor ouderen, voor mijn kinderen op school, bij de voetbalclub en de handbalclub. Eigenlijk ben ik heel breed maatschappelijk geïnteresseerd.”